Groepenkasten
De groepenkast bevindt zich meestal in de meterkast van uw huis en bevat de belangrijkste onderdelen die nodig zijn voor een veilige installatie. De groepenkast wordt gevoed met stroom uit het elektriciteitsnet en verdeelt deze stroom over de groepen die u nodig hebt in uw huis. Een groepenkast heeft altijd beveiligingen tegen kortsluiting of overbelasting. Dit zijn de zekeringen of (installatie)automaten.
Meestal zijn de aardlekschakelaars en de zekeringen of automaten afzonderlijke onderdelen in de groepenkast. Maar het is ook mogelijk dat de automaat en de aardlekschakelaar in een unit gecombineerd zijn.
Als u nog een meterkast met stoppen heeft, dan is een meterkast met automaten echt een gemak , nooit meer u stoppen/zekeringen te hoeven vervangen.
Geschiedenis van onze elektra
In 1752 legde de Amerikaanse wetenschapper en politicus Benjamin Franklin als eerste de link tussen bliksem en elektriciteit. De bliksem was in die periode de enige krachtige vorm van elektriciteit. Helaas slaagde hij er niet in deze vorm van elektriciteit te controleren.
Hoewel in het begin de opgewekte stroom werd gebruikt voor booglampen (ontlading over twee houtskoolpolen) duurde het nog geruime tijd voordat de gloeilamp werd uitgevonden. In tegenstelling tot booglampen kon de gloeilamp wel in kleine ruimtes worden gebruikt, was schoon en gemakkelijk in gebruik. Aan de uitvinding van gloeilamp hangt vooral de naam van Thomas Alva Edison, hoewel hij niet de eerste was die de gloeilamp uitvond. Wel zorgde hij ervoor dat de gloeilamp uitgroeide tot een commercieel succes. Hiervoor leverde Edison voor zijn klanten een compleet elektriciteitsnetwerk, inclusief dynamo's, kabels en accessoires zoals fittingen, zekeringen en elektriciteitsmeting. In 1882 nam hij 's werelds eerste elektriciteitscentrale in bedrijf die 110V gelijkstroom leverde aan 59 klanten in Lower Manhatten.